Ciasto „Zgniły pień” – Wiele przepisów próbowałam, zanim znalazłam ten idealny. Hit w mojej kuchni

Chociaż ciasto o nazwie ‚Zgniły pień’ może nie zachęcać swoją nazwą do skosztowania, zapewniamy, że już od pierwszego kęsa skradnie serce Twoje, domowników oraz gości.

Głównymi składnikami ciasta są suszone owoce, za którymi część osób nie przepada, jednak ciasto to łączy składniki tak doskonale, że każdy skusi się na zjedzenie chociażby jednego kawałka.

Składniki potrzebne do przygotowania ciasta: 

  • 750 ml śmietany
  • 350 g cukru
  • 1 szt. jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 150 g rodzynek
  • 150 g suszonych moreli
  • 150 g suszonych lub świeżych śliwek
  • 50 g orzechów włoskich

Sposób przygotowania: 

W dużej misce wymieszaj ze sobą śmietanę, cukier oraz jajko. Mieszając powoli dodawaj mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie ugnieć do uzyskania jednolitej masy. Uzyskane ciasto włóż do lodówki na ok. godzinę.

Kolejnym krokiem przygotowania jest przyrządzenie nadzienia. Wszystkie suszone owoce umieść w osobnych miseczkach i zalej gorącą wodą.

Następnie pozostaw je na 15 minut do przestygnięcia. Zawartość każdej miseczki zblenduj (każdy owoc osobno), dodając do każdego ok. 25 g cukru.

Ciasto wyjmij z lodówki i podziel je na 6 równych kawałków. Każdy z nich rozwałkuj na grubość kilku milimetrów. Każdą część posmaruj dwiema łyżkami poszczególnych mas, a następnie całość zawiń w rulon.

Przygotuj blachę, na której będziesz piec ciasto. Posmaruj ją tłuszczem, ułóż na niej ruloniki i piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

W tym samym czasie, w którym ciasto się piecze, ubij śmietanę z cukrem.

Po wyjęciu ruloników pozostaw je do ochłodzenia, a następnie pokrój je na plastry o grubości ok. 3 cm. Formę do pieczenia posmaruj ubitą śmietaną (ok. 3 łyżki).

Warstwę ruloników ułóż w formie w pozycji pionowej i posmaruj je łyżką śmietany, a następnie ułóż kolejne dwie warstwy. Tak przygotowane ciasto włóż na noc do lodówki.

Na koniec ciasto dla dekoracji posyp orzechami włoskimi – możesz także wykorzystać kakao lub inne orzechy.

error: Treść zabezpieczona !!