„Coś słodkiego” w kilka chwil. Pyszne ciasto bananowe dla niespodziewanych gości.

Niezapowiedziani goście z wizytą a Twoja lodówka świeci pustkami? A może przyszła nagła chęć na  „coś słodkiego”? Zaparz kawę i weź głęboki oddech bo w niecałą godzinę przygotujesz obłędne ciasto bananowe!

Potrzebujesz:

  • 2 paczki biszkoptów
  • 5 – 6 dojrzałych bananów
  • 500 ml kwaśnej śmietany
  • 1 szklankę cukru
  • 300 ml mleka
  • owoce do dekoracji
  • tabliczkę czekolady (gorzkiej lub mlecznej – wedle uznania)

Przygotowanie:

Czas start: śmietanę ubij z cukrem na sztywną pianę i przygotuj okrągłe naczynie. Biszkopty maczaj po kilka sekund w mleku (nie dłużej, żeby się nie rozpadły) i ułóż z nich pierwszą warstwę na dnie naczynia, na nie wyłóż pokrojone w plasterki banany i ubitą śmietanę.

Czynność tę powtarzaj aż do wyczerpania składników. Ciasto udekoruj wg własnego uznania, możesz posypać je wiórkami czekoladowymi lub poukładać owoce, np truskawki lub kiwi. Naczynie włóż do lodówki na pół godziny i ciesz się smakiem ekspresowego ciasta.

error: Treść zabezpieczona !!