Jak zrobić słodycze twarogowe w zaledwie 10 minut. Delikatny deser, który każdego zachwyci swoim smakiem.

Cukierki twarogowe z bakaliami to zdrowa alternatywa dla kupnych, pełnych zbędnej chemii i konserwantów słodyczy. Deser jest bardzo smaczny, idealne słodki i co ważne możesz zmieniać jego składniki, wybierając te ulubione swoje i swoich dzieci. Koniecznie spróbuj. W przepisie nie ma nic skomplikowanego – możesz je łatwo przygotować wspólnie z dziećmi.

Składniki:

  • 40 g rodzynek
  • 30 g suszonych śliwek
  • 30 g suszonych moreli
  • 200 ml mleka
  • 12 g żelatyny
  • 300 g twarogu sernikowego
  • 40 g cukru pudru
  • 50 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

Jeśli lubisz eksperymentować możesz np. rodzynki zastąpić żurawiną, a suszone morele daktylami.

Zmiel suszone owoce.

Żelatynę zalej mlekiem. Mieszaj aż do jej całkowitego rozpuszczenia. W osobnym pojemniku wymieszaj twaróg z cukrem pudrem. Dodaj do niego mleko i żelatynę.

Użyj blendera ręcznego do uzyskania jednolitej konsystencji. Wsyp suszone owoce do powstałej masy. Wszystko wymieszaj łyżką.

Wyłóż wybraną formę folią spożywczą. Wlej do niej przyszły deser. Przykryj folią i wstaw na noc do lodówki. Wyjmij z formy i usuń folię.

Pokrój np. na kwadraty. Możesz obtoczyć je w wiórkach kokosowych lub w orzechach włoskich, posiekanych w blenderze. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!