Zaskoczy nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Podzielę się z Wami przepisem na pieczoną cukinię.

Cukinia jest pełnym witamin i bardzo zdrowym warzywem.

Przygotowanie jej jest bardzo proste, ponieważ jej smak doskonale łączy się z innymi warzywami i sosami. Aby zachować wszystkie cenne witaminy, musisz ją odpowiednio przygotować. I powiemy, Ci jak to zrobić.Podzielę się z Wami przepisem na pieczoną cukinię , która zaskoczy nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

SKŁADNIKI

  • 800 g cukinii
  • 200 g śmietany
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 0,5 łyżki wody
  • 2 ząbki czosnku
  • parę gałązek kopru
  • sól i przyprawy do smaku

PRZYGOTOWANIE

Wlej olej słonecznikowy do miski. Dodaj sól i przyprawy. Bazylia i oregano doskonale komponują się z cukinią. Cukinie umyj i pokrój w kółka. Teraz wymieszaj cukinię z olejem.

Umieść cukinię na blasze i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez 15 minut. Podczas gdy cukinia jest zapiekana, przygotuj sos. Umyj koperek i posiekaj. Zmiażdż czosnek, posiekaj i wymieszaj ze śmietaną, dodaj koperek, dokładnie wymieszaj. Do tej masy dodaj jajko i mąkę, a następnie wodę i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj.

Wyjmij cukinię z piekarnika. Umieść ją w głębokiej patelni i zalej ją przygotowanym sosem. Zagotuj na małym ogniu, mieszaj od czasu do czasu. Gotowe!

To jedna z moich ulubionych letnich przekąsek! A jak Ty  przygotowujesz cukinię? Opowiedz nam w komentarzach!

error: Treść zabezpieczona !!