Cukinię można przygotowywać na wiele różnych sposób, dzięki temu zawsze można przyrządzić ją tak, aby każdemu zasmakowała. Jest tak uniwersalna, że można z niej nawet zrobić dżem. Smażona cukinia z dressingiem czosnkowo-orzechowym to niesamowite oryginalne danie, które wygląda i smakuje obłędnie.
Aby zacząć przygotowywanie upewnij się, czy posiadasz młodą, czy dojrzałą cukinię. Jeśli jest świeża to nie musisz z nią nić robić. Natomiast jeśli już poleżała trochę czasu, musisz ją obrać ze skórki i wyczyścić z nasion. Kiedy już wykonasz tą czynność, pokrój warzywo na dowolne kawałki. Pamiętaj o tym, aby nie były zbyt drobne.
Kolejnym krokiem jest smażenie. Należy przygotować patelnię i rozgrzać na niej olej roślinny. Teraz ułóż cukinię jako jedną warstwę i powoli smaż na małym ogniu, aż uzyskała ładny złocisty kolor.
Nie możesz przesadzić z czasem, gdyż z warzywa zrobi się papka. W międzyczasie połącz natkę pietruszki wraz z zmiażdżonym czosnkiem, orzechami, solą i olejem. Dokładnie wymieszaj składniki, a następnie połącz je z cukinią.