Ta cukinia wychodzi zawsze przepysznie – smaczniejsza niż mięso: dzięki temu każdy pokocha to warzywo.

Dzięki temu fantastycznemu przepisowi, każdy pokocha cukinię. Jest nawet smaczniejsza niż mięso.

Cukinię można przygotowywać na wiele różnych sposób, dzięki temu zawsze można przyrządzić ją tak, aby każdemu zasmakowała. Jest tak uniwersalna, że można z niej nawet zrobić dżem. Smażona cukinia z dressingiem czosnkowo-orzechowym to niesamowite oryginalne danie, które wygląda i smakuje obłędnie.

Składniki:

  • ząbki czosnku 3 sztuki
  • średni pęczek pietruszki 1 sztuka
  • średnia cukinia 1 sztuka
  • orzechy włoskie 1/2 łyżki
  • sól
  • olej

Przygotowanie:

Aby zacząć przygotowywanie upewnij się, czy posiadasz młodą, czy dojrzałą cukinię. Jeśli jest świeża to nie musisz z nią nić robić. Natomiast jeśli już poleżała trochę czasu, musisz ją obrać ze skórki i wyczyścić z nasion. Kiedy już wykonasz tą czynność, pokrój warzywo na dowolne kawałki. Pamiętaj o tym, aby nie były zbyt drobne.

Kolejnym krokiem jest smażenie. Należy przygotować patelnię i rozgrzać na niej olej roślinny. Teraz ułóż cukinię jako jedną warstwę i powoli smaż na małym ogniu, aż uzyskała ładny złocisty kolor.

Nie możesz przesadzić z czasem, gdyż z warzywa zrobi się papka. W międzyczasie połącz natkę pietruszki wraz z zmiażdżonym czosnkiem, orzechami, solą i olejem. Dokładnie wymieszaj składniki, a następnie połącz je z cukinią.

Niesamowity smak i aromat tego dania oczaruje i przyciągnie, nawet tych, którzy nie lubią warzyw. Jest to zdrowy, oryginalny i sycący posiłek, który z pewnością będzie zapamiętany na bardzo długo. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!