Cukinia po serbsku – 30 min i gotowa – czegoś tak dobrego jeszcze nie jadłam. Koniecznie zapisz przepis

Jedynie 30 minut wystarczy, aby przygotować pyszne danie w ciekawy sposób. Duszona cukinia w śmietanie jest wręcz soczysta, delikatna i rozpływa się w ustach.

Zapewne każdy weźmie sobie dokładkę. Jeśli cukinia jest młoda to nie trzeba jej obierać, a zamiast kwaśnej śmietany można użyć jogurt naturalny.

Należy przygotować:

  • 800 g cukinii,
  • 200 g śmietany/jogurtu naturalnego,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • pół pęczka koperku,
  • 100 ml wody,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki oregano,
  • pół łyżeczki suszonej bazylii.

W misce należy wymieszać olej słonecznikowy z papryką, ziołami, a także z solą i pieprzem. Zaleca się pokroić cukinie na grubsze półpierścienie, a następnie włożyć ją do woreczka, w którym znajdują się wymieszane przyprawy i potrzasnąć w celu wymieszania składników.

Tak przygotowaną cukinię wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika i piec ok 15 min w 200 stopniach.

Kwaśną śmietanę lub jogurt naturalny wymieszać z posiekanym koperkiem oraz czosnkiem. Do tego dodać jajko i mąkę, a na koniec zalać wodą.

Upieczoną cukinię przełożyć do głębokiej patelni i wlać do niej przygotowany sos śmietanowy, doprawić do smaku. Wszystko zagotować oczywiście co jakiś czas mieszając, aby nie przypaliło się.

Można zdjąć już z ognia i serwować. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!