Każda gospodyni musi znać ten szybki i pyszny przepis: Pasta z cukinii i pomidorów w słoikach.

Miękkie pieczywo z pastą z cukinii to fantastyczny przysmak sam w sobie. Mieszanka ta jest również doskonała do mięsa, zup lub makaronu. U nas jest to zdecydowanie najlepszy sposób na wykorzystanie naszych ulubionych warzyw!

Potrzebujesz:

  • 3 kg cukinii
  • 500 g marchewki
  • 500 g papryki
  • 5 ząbki czosnku
  • 1,5 kg pomidorów
  • 2,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki soli
  • 200 ml oleju

Przygotowanie:

Pomidory zmiel w maszynce do mięsa (możesz je obrać, ale nie jest to konieczne). Zmiel też cukinię.

Na koniec zmiel paprykę, czosnek i marchew (możesz je też drobno zetrzeć). Dodaj również wszystkie pozostałe składniki.

Dokładnie wymieszaj i przełóż na kuchenkę. Gotuj mieszankę warzywną na średnim ogniu przez około 40 minut, od czasu do czasu mieszaj. Następnie dodaj ostrą czerwoną paprykę i gotuj przez kolejne 10 minut. Włóż jeszcze gorącą mieszankę do wysterylizowanych słoików.

Następnie szczelnie zamknij. Odwróć słoiki do góry dnem. Na koniec przykryj ciepłym kocem i pozostaw do ostygnięcia. Przekąska ta doskonale sprawdza się do zup, sosów, a nawet samodzielnie – np. ze świeżymi wypiekami. Życzymy dobrego smaku! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!