Kroję cukinię kładę dodatki i do piekarnika. Szybka i prosta przekąski, które posmakują każdemu. Ten przepis to pierwsza klasa

Czasami przyda się pomysł na smaczne i szybkie przekąski, które można podawać jako przystawkę lub jedno z dań podczas przyjmowania gości.

Nie potrzeba do tego wiele. Zaledwie parę warzyw i innych składników, które z pewnością znajdziemy we własnej kuchni.

Składniki:

  • 2 cukinie
  • pół marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • 100 g sera
  • sól i koperek do smaku
  • opcjonalnie: musztarda

Wykonanie:

Cukinie kroimy na plastry o grubości 6-7 mm. Jeśli korzystamy ze starej cukinii, warto zacząć od jej obrania. W przypadku młodej nie jest to konieczne.

Plastry układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Cebulę drobno kroimy, marchew i ser trzemy na tarce, koperek siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę lub ścieramy na drobnych oczkach tarki. To wszystko przekładamy do miski, dodajemy śmietanę oraz majonez. Można również dodać ulubioną musztardę.

Cukinię solimy, a następnie nakładamy na nią farsz. Rada: do nadzienia możesz dodać inne składniki według własnego upodobania, jak np. kiełbaskę, gotowanego kurczaka czy bakalie.

Do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.włóż blachę. Cukinię piecz przez ok. 20 min do zarumienienia sera. Podawaj po ostudzeniu. SMACZNEGO!

error: Treść zabezpieczona !!