Polska kuchnia nie docenia czosnku. A szkoda. Jego właściwości prozdrowotne są powszechnie znane. Jest tak skuteczny, że zapomnisz o chorobie.

Jesienią i zimą nasz organizm jest bardziej podatny na przeziębienia i inne choroby.

To właśnie wtedy nasze ciała nie otrzymują wystarczającej ilości witamin i składników odżywczych ze świeżych owoców czy warzyw. W ostatnich latach nauczyliśmy się zwalczać infekcje za pomocą środków farmaceutycznych i suplementów diety. Ale choroby istniały też na długo przed tym. Jak radziły sobie z nimi nasze prababki i babki?

Czosnek ma wiele skarbów

Czosnek jest powszechnie stosowanym w kuchni warzywem. Wyjątkowy smak i aromat czosnku może nie każdemu odpowiadać. Jest doskonałym składnikiem w kuchni, a także może być stosowany w leczeniu przeziębień, zapalenia oskrzeli i grypy.

Jest również świetny na obniżenie ciśnienia krwi, bóle stawów i kości. Allicyna jest 15 razy silniejsza od penicyliny, jeśli chodzi o właściwości antybakteryjne. Osoby, które częściej spożywają czosnek nie mają nadmiernego apetytu.

Może być stosowany do regulowania i obniżania poziomu glukozy we krwi, jest również stosowany w leczeniu alergii. Świetnie wpływa na nasz układ odpornościowy, co można znaleźć w każdej kuchni. Może czas zacząć dostrzegać korzyści dla siebie.

Co kryje w sobie liść laurowy?

Prozdrowotne właściwości liścia laurowego wynikają z obecności w nim substancji, eugenolu, oraz linalolu. Substancje te pomagają w leczeniu wielu schorzeń. Olej z liści laurowych znany jest również pod nazwą liść laurowy. Jest on szeroko stosowany w kosmetologii do leczenia trądziku i innych chorób skóry.

Mogą poprawić stan włosów i paznokci. Laur ma działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze i grzybobójcze. Pomaga nam w walce z chorobami układu krążenia i obniża poziom cholesterolu we krwi. To tylko kilka z wielu korzyści zdrowotnych, jakie posiada liść. Jest to również świetna przyprawa do kuchni. Jest stałym gościem w niemal każdym domu.

Napar z czosnku i liścia laurowego

Przygotowanie tej aromatycznej i zdrowej herbaty jest bardzo proste. Te składniki są wszystkim, czego potrzebujesz w swojej kuchni, aby zrobić tę zdrową i aromatyczną herbatę:

  • 3 suszone liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 litra wody

Liście laurowe należy gotować we wrzątku przez trzy minuty. Czosnek należy rozgnieść i dodać do gotującego się naparu. Następnie należy wyłączyć gaz i pozwolić herbacie ostygnąć. Napar ten należy spożywać w dwóch szklankach dziennie.

Czy każdy może pić herbaty z czosnku i liści laurowych?

Czasami to, co działa dobrze dla jednej osoby, może nie działać dobrze dla innej. Zawsze należy skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem jakichkolwiek długoterminowych leków.

Napar nie powinien być spożywany przez kobiety w ciąży i karmiące. Ważne jest, aby ograniczyć spożycie do dwóch szklanek dziennie. Picie większej ilości może prowadzić do senności lub dyskomfortu, ale jest to zazwyczaj przejściowe.

error: Treść zabezpieczona !!