Szybka czosnkowa przekąska. Smakuje lepiej niż chleb i bułki z piekarni
1 901
Jeżeli znudziły ci się już sklepowe wypieki mamy świetny przepis na ciekawą alternatywę. Delikatna, miękka i aromatyczna czosnkowa przekąska idealnie sprawdzi się na mniejszy i większy głód.
Składniki
Ciasto:
300 g maki pszennej (typ 650)
20 g drożdży
łyżka smalcu
łyżka cukru
łyżka soli
2 łyżki oleju roślinnego
200 ml ciepłej wody
Nadzienie:
4 ząbki czosnku
2 łyżki wody
2 łyżki oleju roślinnego
opcjonalnie: ser żółty, nasiona (np. pestki dyni, słonecznik, czarnuszka)
Przygotowanie
W ciepłej wodzie rozpuść drożdże i wymieszaj je z cukrem. Do miski przesiej mąkę. Dodaj sól, smalec oraz olej, całość wymieszaj. Następnie wlej rozpuszczone drożdże z cukrem i mieszaj aż wszystkie składniki się połączą.
Zagnieć ciasto. Po wyrobieniu powinno być gładkie i nie przywierać. Wysyp miskę mąką i przełóż do niej ciasto. Przykryj wierzch ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Przygotuj czosnkowe nadzienie. Ząbki czosnku posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę. Wymieszaj je z wodą i olejem.
Kiedy ciasto urośnie mniej więcej dwukrotnie, wyjmij je z miski i rozwałkuj do grubości około 2 cm. Przełóż je na blachę i posmaruj czosnkowym farszem. Wierzch możesz posypać ulubionymi nasionami.
Piecz przez około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Pod koniec pieczenia możesz dodać jeszcze trochę startego sera. Gotowe ciasto przełóż na talerz i pozostaw do ostygnięcia. Później pozostaje ci tylko cieszyć się smakiem tej pysznej przekąski. Smacznego!