Szybka czosnkowa przekąska. Smakuje lepiej niż chleb i bułki z piekarni

Jeżeli znudziły ci się już sklepowe wypieki mamy świetny przepis na ciekawą alternatywę. Delikatna, miękka i aromatyczna czosnkowa przekąska idealnie sprawdzi się na mniejszy i większy głód.

Składniki

Ciasto:

  • 300 g maki pszennej (typ 650)
  • 20 g drożdży
  • łyżka smalcu
  • łyżka cukru
  • łyżka soli
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 200 ml ciepłej wody

Nadzienie:

  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • opcjonalnie: ser żółty, nasiona (np. pestki dyni, słonecznik, czarnuszka)

Przygotowanie

W ciepłej wodzie rozpuść drożdże i wymieszaj je z cukrem.  Do miski przesiej mąkę. Dodaj sól, smalec oraz olej, całość wymieszaj. Następnie wlej rozpuszczone drożdże z cukrem i mieszaj aż wszystkie składniki się połączą.

Zagnieć ciasto. Po wyrobieniu powinno być gładkie i nie przywierać. Wysyp miskę mąką i przełóż do niej ciasto. Przykryj wierzch ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

Przygotuj czosnkowe nadzienie. Ząbki czosnku posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę. Wymieszaj je z wodą i olejem.

Kiedy ciasto urośnie mniej więcej dwukrotnie, wyjmij je z miski i rozwałkuj do grubości około 2 cm. Przełóż je na blachę i posmaruj czosnkowym farszem. Wierzch możesz posypać ulubionymi nasionami.

Piecz przez około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Pod koniec pieczenia możesz dodać jeszcze trochę startego sera. Gotowe ciasto przełóż na talerz i pozostaw do ostygnięcia. Później pozostaje ci tylko cieszyć się smakiem tej pysznej przekąski. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!