Współczesne realia powodują, iż coraz mniej osób ma czas na to aby przy wielogodzinnej pracy, obowiązkach życia codziennego również gotować.
Tym trudniejsze jest gotowanie zdrowych oraz dietetycznych posiłków. Same zakupy generują dużo czasu, a przygotowanie potraw nie należy do najłatwiejszych, jest również niezwykle czasochłonne, a niewiele osób może pozwolić sobie na to, aby spędzać każdego dnia kilka godzin w kuchni przygotowując dania o odpowiedniej kaloryczności, wartościowych odżywczo, o odpowiedniej zawartości węglowodanów, białka i witamin. Dlatego też do Polski powoli wchodzi moda, która już na dobre wkroczyła do krajów zachodnich, ale również do USA. Jest to catering dietetyczny.
Staje się on coraz bardziej popularny. Polega on na tym, iż potrawy przygotowywane w danej restauracji są dostarczane pod adres osoby, która się na niego zdecyduje. Wydawać się może, iż nie ma wielu różnic między tym sposobem zamawiania dań, a każdorazowym zamawianiu posiłków drogą elektroniczną, czy telefoniczną.
Jednak catering dietetyczny to plan dietetyczny dostosowywany do potrzeb energetycznych i odżywczych konkretnego klienta, jest również przygotowywany z ekologicznych produktów (potwierdzona jakość).
Poza tym możliwe jest wykupienie długich abonamentów, czyli korzystnych umów długotrwałych, znacznie zmniejszających koszt danych dań.