Bez wysiłku przygotujesz ten pyszny obiad: mięso schabowe z piekarnika. Czas przygotowania: 10 min

Doskonałe danie mięsne, dla miłośników schabu, którzy mają mało czasu na przygotowanie posiłków. Spróbuj raz, a na pewno wrócisz do tego przepisu!

Potrzebne będą:

  • schab (najlepsze będą centymetrowe plastry)
  • 4 jajka
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • średniej wielkości cebula
  • 200 g żółtego sera w kostce
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia

Zaczynamy od przygotowania mięsa. Jeśli masz schab w kawałku, ostrym nożem ukrój 4 plastry, grubości około 1 centymetra. Delikatnie ubij je tłuczkiem, uważając, by nie przerwać mięsa. Do przyprawienia użyj soli oraz pieprzu.

W międzyczasie ugotuj jajka, na twardo. Oznacza to, że powinieneś gotować je około 8 minut. Cebule pokrój w drobną kostkę, a następnie ułóż ją na dnie naczynia żaroodpornego, będzie to nasza pierwsza warstwa. Na poszatkowanej cebuli ułóż plastry mięsa.

Żółty ser oraz jajka zetrzyj na grubych oczkach tarki. W misce wymieszaj starte składniki razem z jogurtem naturalnym, dla smaku dodaj szczyptę soli oraz bazylię.

Mieszankę dokładnie wymieszaj i ułóż jako ostatnią warstwę na mięsie.

Tak przygotowane danie umieść w piekarniku nagrzanym do 180°C i piecz 40 minut. Teraz zostało Ci tylko pokroić gotowe danie i rozkoszować się jego doskonałym smakiem!

error: Treść zabezpieczona !!