W tym przepisie jednym z głównych składników jest starta cukinia z dodatkiem jaj, cebuli, przypraw i innych warzyw lub mięsa. Możesz użyć wyobraźni i bawić się tym przepisem.
Po tym, jak po raz pierwszy przygotowałam hiszpańską tortillę zgodnie z tym przepisem, moja rodzina nie dawała mi spokoju, cały czas prosili mnie, abym ugotowała ją ponownie.
Obierz, umyj i drobno posiekaj cebulę. Podsmaż na oleju roślinnym na złoty kolor.
Cukinię umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na grubej tarce. Odstaw warzywo na chwilę, a następnie wyciśnij z niej sok.
Dodaj połowę startej cukinii do cebuli i podsmaż przez około 3-4 minuty. W osobnej misce ubij jajka z połową (surowej) startej cukinii.
Połącz smażoną cukinię i cebulę z surową cukinią i jajkiem, solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszaj, a następnie wlej na gorącą patelni z olejem.
Połóż na wierzchu plastry pomidora, a następnie posyp startym serem (opcjonalnie). Zmniejsz ogień, przykryj i smaż, aż będzie gotowa. Taką tortillę możesz również upiec w piekarniku. Smacznego!