Przepis na najprostsze domowe wypieki: Delikatne ciasteczka z kwaśną śmietaną. Sprawdzone przez nie jedną mamę.

W kulinarnym arsenale każdego  z nas znajduje się przepis na jakiś pyszny i błyskawiczny w przygotowaniu deser.

Jeśli masz ochotę wypróbować czegoś nowego, koniecznie spróbuj tej receptury na przepyszne ciasteczka z kwaśną śmietaną! Szybkie i łatwe w przygotowaniu, a do tego bardzo dobre – nic więcej nie potrzeba!

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 100 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z cytryny, wanilia do smaku

Przygotowanie:

Mąkę pszenną przesiej przez sito do miski. Dodaj do niego proszek do pieczenia, cukier, sól, odrobinę skórki z cytryny i wanilinę. Zimne masło zetrzyj na grubej tarce. Wymienione składniki wmieszaj dłońmi. Do tej mieszanki wbij jajko i dodaj śmietanę. Najpierw łyżką, a następnie rękoma zagnieć ciasto.

Posyp powierzchnię roboczą mąką, rozwałkuj na niej ciasto na warstwę o średniej grubości. Górę posmaruj jajkiem, następnie posyp cukrem.

Za pomocą foremki lub noża wytnij ciastka. Wyłóż blachę pergaminem i ułóż na niej przyszłe wypieki. Piecz ciasteczka przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!