Cappuccino bez pieczenia – przygotujesz w 15 min. Temu smakowi nie oprze się żaden łasuch.

Deser cappuccino to świetna propozycja na słodki dodatek do kawy lub herbaty. Wykonanie go jest dziecinnie proste i nie wymaga pieczenia.

Pyszny kawowo-mleczny smak i puszysta konsystencja to to, co pokochają Twoi goście.

Składniki:

  • 2 opakowania biszkoptów
  • 1,5 szklanki mleka w proszku
  • 1 szklanka espresso
  • 2 serki homogenizowane (waniliowe)
  • 1 szklanka cukru
  • 125 ml gorącej wody
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 jajo
  • 4 żółtka
  • 200 g masła

Sposób przygotowania:

Zaparz szklankę espresso i zostaw ją do ostygnięcia. Biszkopty w miseczce i zalej przestudzonym espresso, dobrze namocz, tak aby ciastka wchłonęły większość kawy. Następnie połowę z nich wyłóż równo na dnie formy.

Masło zetrzyj na tarce. Następnie ubij na parze cztery żółtka wraz z cukrem i całym jajkiem. Do masła dodaj ubite żółtka.

Do powstałej masy dodawaj mleko na zmianę mleko w proszku i serki homogenizowane. Całość delikatnie mieszaj. Żelatynę rozpuść we wrzątku i również dodaj ją do powstałej masy.

Gotową masę wyłóż równomiernie na biszkopty. Następnie na masę wyłóż pozostałą połowę namoczonych biszkoptów. Całość wstaw do lodówki na kilka godzin.

error: Treść zabezpieczona !!