Kakao, mascarpone, śmietana, czekolada… 30 minut wystarczy na zrobienie najlepszego deseru jaki kiedykolwiek jadłam!

Fantastyczny deser Crying Cake. Wilgotny biszkopt, aromatyczne kakao, to sekret tego fantastycznego ciasta. Jego apetyczny wygląd nie zostawi obojętnym żadnego smakosza słodkości.

Potrzebujesz:

  • 80 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 140 g mąki
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 10 g kakao
  • 60 ml oleju
  • 60 ml mleka
  • 2 jajka

Do namoczenia biszkoptu:

  • 80 g mleka
  • 1 łyżeczka kakao

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 80 g cukru
  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 torebki cukru waniliowego

Polewa czekoladowa:

  • 200 ml śmietany 30%
  • 100 g czekolady

Przygotowanie:

Ubij jajka. Dodaj mleko, olej i ponownie wymieszaj. Na koniec wymieszaj pozostałe składniki ciasta.

Wlej ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w 180 stopniach przez około 15 minut. Wymieszaj kakao z gorącym mlekiem. Wyciągnij biszkopt i polej przygotowanym kakao.

Ostudź.

 

Śmietanę ubij z mascarpone i zwykłym cukrem oraz waniliowym.

Po ułożeniu śmietany na cieście pozostaw ją w chłodnym miejscu przez 10 minut. Przygotuj polewę.

Połam czekoladę i rozpuść ją w gorącej śmietanie.

Następnie polej ciasto polewą czekoladową i wstaw do lodówki na 4 godziny.Gotowe.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!