Do wykonania zimowej sałatki wystarczy użyć wyłącznie produkty, które zapewne każdy posiada w swojej kuchni. Zaleca się zachować wskazane proporcje w celu uzyskania pysznego smaku! Od teraz można cieszyć się nawet zimową porą roku aromatem ogórków niczym w sezonie.
Ogórki należy najpierw dokładnie umyć, a potem moczyć je przez godzinę w zimnej wodzie. Po upływie tego czasu pokroić je w półpierścienie. Cebulę obrać i także pokroić w półpierścienie. Te warzywa przełożyć do większej miski, a następnie posolić. Odstawić na pół godziny. W tym czasie ogórki puszczą sok.
Koperek umyć i posiekać. W rondelku połączyć ze sobą ocet, cukier oraz pieprz i wsypać do tego zaparzone wcześniej warzywa. Całość dokładnie wymieszać. Zagotować na małej patelni, a w między czasie regularnie mieszać.
Sałatkę należy zdjąć z ognia, kiedy ogórki zmienią swoją barwę. Przełożyć ją do wysterylizowanych słoików. Marynata musi całkowicie przykryć ogórki. Słoiki od razu zakręcać i odwracać je do góry dnem. Kiedy będą już wszystkie przygotowane to zwinąć je w koc i poczekać do momentu, kiedy całkowicie nie ostudzą się.