Masz ochotę na coś słodkiego, ale z tyłu głowy pojawia się myśl, że przecież trzeba trzymać się diety. Jak pogodzić ze sobą zdrowe odżywianie i zaspokoić kulinarne potrzeby? W tym przepisie mamy dla Was propozycję dietetycznego ciasta jogurtowego. Jest proste w przygotowaniu, a w dodatku nie zawiera mąki. Przekonajcie się sami – to bardzo smaczna propozycja dla prawdziwych fit łasuchów!
Rozbij jajka, oddzielając białka od żółtek. Następnie ubij mikserem lub trzepaczką żółtka razem z cukrem. Dodaj jogurt, skórkę z cytryny oraz skrobię. Mieszaj dokładnie aż to uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
W osobnym naczyniu ubij mikserem białka tak, by otrzymać sztywną pianę. Dodaj do białka kilka kropli soku z cytryny lub kwasku cytrynowego w momencie, gdy zaczyna się pienić. Delikatnie przełóż pianę do miski z pozostałymi składnikami. Ostrożnie wymieszaj ciasto trzepaczką lub łyżką.
Formę do pieczenia o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Piecz ciasto jogurtowe przez 45 min. Pamiętaj, by wstawić je do rozgrzanego piekarnika. Gdy ciasto ostygnie możesz je oprószyć cukrem pudrem.