Ciasto jogurtowe jest smaczne, lekkie i ma mniej kalorii niż klasyczne ciasta. Szybki przepis bez mąki.

Fit ciasto jogurtowe

Masz ochotę na coś słodkiego, ale z tyłu głowy pojawia się myśl, że przecież trzeba trzymać się diety. Jak pogodzić ze sobą zdrowe odżywianie i zaspokoić kulinarne potrzeby? W tym przepisie mamy dla Was propozycję dietetycznego ciasta jogurtowego. Jest proste w przygotowaniu, a w dodatku nie zawiera mąki. Przekonajcie się sami – to bardzo smaczna propozycja dla prawdziwych fit łasuchów!

Ciasto jogurtowe – składniki:

  • 400 g jogurtu greckiego,
  • 4 jajka,
  • skórka z jednej cytryny,
  • 100 g cukru,
  • 50 g skrobi,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • opcjonalnie: cukier puder do dekoracji.

Ciasto jogurtowe – wykonanie:

Rozbij jajka, oddzielając białka od żółtek. Następnie ubij mikserem lub trzepaczką żółtka razem z cukrem. Dodaj jogurt, skórkę z cytryny oraz skrobię. Mieszaj dokładnie aż to uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

W osobnym naczyniu ubij mikserem białka tak, by otrzymać sztywną pianę. Dodaj do białka kilka kropli soku z cytryny lub kwasku cytrynowego w momencie, gdy zaczyna się pienić.  Delikatnie przełóż pianę do miski z pozostałymi składnikami. Ostrożnie wymieszaj ciasto trzepaczką lub łyżką.

Formę do pieczenia o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Piecz ciasto jogurtowe przez 45 min. Pamiętaj, by wstawić je do rozgrzanego piekarnika.  Gdy ciasto ostygnie możesz je oprószyć cukrem pudrem.

Nie pozostaje już nic innego jak delektować się smakiem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!