Przepis dla wszystkich miłośników pieczonych żeberek – Mięso wprost rozpływa się w ustach i zachwyca smakiem.

Żeberka jak z restauracji – przepis

Jeśli chcesz zjeść wykwintne danie wcale nie musisz udawać się w tym celu do restauracji. Równie dobrze twój dom może zamienić się w najbardziej luksusowy lokal w mieście. Wystarczy przepis, którym zachwycisz męża, dzieci i całą rodzinę.

Pieczone żeberka idealnie się nadadzą zarówno, jako danie główne, jak i przystawkę dla gości na imprezie rodzinnej. Skórka po upieczeniu idealnie odstaje od kości sprawiając, że smak na długo pozostaje w pamięci.

Składniki:

  • Pieprz, rozmaryn, suszony czosnek – do smaku,
  • Żeberka wieprzowe – 1,5 kilograma,
  • Sól – 1,5 łyżeczki

Marynata:

  • Musztarda – 1 łyżka,
  • Sos sojowy – 3 łyżki,
  • Miód – 1 łyżeczka,
  • Ketchup – 3 łyżki.

Wykonanie:

Żeberka dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i wytrzeć ręcznikiem papierowym.

Mięso przyprawić solą, rozmarynem i czosnkiem z obu stron.

Przygotować blachę wyłożoną folią spożywczą. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 50-60 minut.

Sos: zagotować musztardę, sos sojowy, miód i ketchup przez 5 minut. Po godzinie wyjąć mięso i posmarować je sosem.

Piec jeszcze przez 10-15 minut bez przykrycia.

error: Treść zabezpieczona !!