Jak zrobić domową chałwę w kilka chwil. Sklepowa się nie równa
88
Przygotowanie chałwy samodzielnie jest bardzo proste, szczególnie jeżeli posiadamy blender. W przypadku gdy nie mamy blendera, możemy posłużyć się młynkiem do kawy.
Na początek zajmijmy się ziarnem słonecznika, należy je dokładnie zmielić, a następnie przesypać do miseczki. Zrób to dokładnie, dzięki temu chałwa będzie miała bardzo przyjemną strukturę.
Postępujemy z orzeszkami dokładnie tak samo, jak ze słonecznikiem. Jeżeli chcesz nadać chałwie, jeszcze więcej aromatu możesz wcześniej podprażyć nasiona i orzechy na suchej patelni, uważaj, tylko żeby ich nie przypalić, bo będą gorzkie.
Do zmielonych nasion i orzechów dodajemy miód.
To od ilości dodanego miodu zależy końcowa konsystencja chałwy, uważaj, tylko żeby końcowy efekt nie był zbyt słodki.