Jak zrobić domową chałwę w kilka chwil. Sklepowa się nie równa

Smak chałwy jest jedyny w swoim rodzaju. Możemy znaleźć mnóstwo osób, które uwielbiają ten smak oraz identyczną ilość osób, które uważają chałwę za niejadalną.

Ten przepis potrafi jednak zmienić zdanie wielu sceptyków chałwy. Wykonana samodzielnie, słodka, pyszna i bardzo zdrowa chałwa potrafi zachwycić nawet największych przeciwników tego smaku, szczególnie jeżeli występuje w towarzystwie herbaty.

Smakołyki przygotowane własnoręcznie zawsze są najlepsze. Co prawda chałwę możemy znaleźć w każdym sklepie, co nie oznacza, że nie możemy przygotować jej samodzielnie.

Składniki do przygotowania tego deseru dostępne są równie łatwo co już sam produkt.

Tym, co sprawia, że chałwa przygotowana w domu samodzielnie ma tak niepowtarzalny smak, są świeżo mielone składniki oraz miód zamiast cukru.

Składniki potrzebne do przygotowania chałwy:

  • 200 g nasion słonecznika.
  • 100 g orzeszków arachidowych.
  • 2-3 łyżki miodu w zależności od naszych upodobań może być więcej.

Sposób przygotowania:

Przygotowanie chałwy samodzielnie jest bardzo proste, szczególnie jeżeli posiadamy blender. W przypadku gdy nie mamy blendera, możemy posłużyć się młynkiem do kawy.

Na początek zajmijmy się ziarnem słonecznika, należy je dokładnie zmielić, a następnie przesypać do miseczki. Zrób to dokładnie, dzięki temu chałwa będzie miała bardzo przyjemną strukturę.

Postępujemy z orzeszkami dokładnie tak samo, jak ze słonecznikiem. Jeżeli chcesz nadać chałwie, jeszcze więcej aromatu możesz wcześniej podprażyć nasiona i orzechy na suchej patelni, uważaj, tylko żeby ich nie przypalić, bo będą gorzkie.

Do zmielonych nasion i orzechów dodajemy miód.

To od ilości dodanego miodu zależy końcowa konsystencja chałwy, uważaj, tylko żeby końcowy efekt nie był zbyt słodki.

Pora uformować nasz deser. Masę wykładamy na folię spożywczą i formujemy z niej coś na kształt dużego cukierka.

Im ciaśniej zwiniesz, tym lepiej. Oczywiście możesz zastosować zwykłą foremkę lub inne pudełko, aby nadać kształt masie.

Teraz najtrudniejszy etap, czyli czekanie. Chałwa musi spędzić w lodówce co najmniej godzinę.

To już wszystko, chałwę możesz pokroić na kawałki według swojego uznania i rozkoszować się jej smakiem.

error: Treść zabezpieczona !!