Potrzebujemy:
Przepis:
Liście babki zbieramy w okresie od maja do końca sierpnia. Dokładnie myjemy i pozostawiamy je do wyschnięcia na czystej ściereczce. Następnie siekamy je delikatnie ostrym nożem na małe kawałki. W garnuszku rozpuszczamy tłuszcz i dodajemy posiekane liście.
Miksturę mieszamy drewnianą łyżką i gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut. Później odstawiamy na całą dobę do ostygnięcia. Następnego dnia delikatnie podgrzewamy mieszaninę i odfiltrowujemy liście przez gazę. Przeciśniętą maść przekładamy do wyparzonych słoików z ciemnego szkła. Przechowujemy ją w chłodnym i ciemnym miejscu.
Jak używać:
Taka własnoręcznie zrobiona maść posiada właściwości antybakteryjne, zmiękczające i lecznicze. Nakładamy ją na oczyszczoną skórę w dotkniętych chorobowo miejscach 3 – 4 razy dziennie.