Z tych liści zrób maść zdrowotną, która ma szereg właściwości zdrowotnych. Oto przepis przekazywany z pokolenie na pokolenie

Potrzebujemy:

  • 100g słoniny (lub masła z 80% tłuszczu albo oleju kokosowego)
  • 50g świeżych liści babki lancetowatej

Przepis:

Liście babki zbieramy w okresie od maja do końca sierpnia. Dokładnie myjemy i pozostawiamy je do wyschnięcia na czystej ściereczce. Następnie siekamy je delikatnie ostrym nożem na małe kawałki. W garnuszku rozpuszczamy tłuszcz i dodajemy posiekane liście.

Miksturę mieszamy drewnianą łyżką i gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut. Później odstawiamy na całą dobę do ostygnięcia. Następnego dnia delikatnie podgrzewamy mieszaninę i odfiltrowujemy liście przez gazę. Przeciśniętą maść przekładamy do wyparzonych słoików z ciemnego szkła. Przechowujemy ją w chłodnym i ciemnym miejscu.

Jak używać:

Taka własnoręcznie zrobiona maść posiada właściwości antybakteryjne, zmiękczające i lecznicze. Nakładamy ją na oczyszczoną skórę w dotkniętych chorobowo miejscach 3 – 4 razy dziennie.

Zastosowania babki lancetowatej

error: Treść zabezpieczona !!