Pyszny smak, nie do opisania: Domowa mozzarella – Przepis

Młody ser o gęstej konsystencji i wyjątkowym kremowym smaku – tak charakteryzuje się włoska mozzarella.

W jej ojczyźnie zwyczajowo używa się jednodniowego sera: jest uważany za najsmaczniejszy. Rzadko jednak sprzedajemy w sklepie produkt o takiej świeżości. Dlatego radzę zapisać ten przepis w ulubionych. Przekonasz się, domowa mozzarella sprawi, że spojrzysz świeżo na ser.

Produkt składa się z dwóch głównych składników: mleka i podpuszczki. Mleko musi być domowej roboty. W przypadku pasteryzacji kupionej w sklepie nic z tego nie wyjdzie. Jeśli chodzi o podpuszczkę, jej pozyskanie może być trudne.

W takim przypadku wystarczy kupić w aptece enzym kwasowo-pepsynowy i rozcieńczyć dwie zmielone tabletki w wodzie. I musisz przechowywać małe śnieżnobiałe kulki w solance, ponieważ okres przydatności do spożycia każdego młodego sera jest krótki bez płynu.

Składniki:

  • 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 150 ml wody
  • 0,25 łyżeczki ekstraktu z podpuszczki
  • 4 l mleka

Przygotowanie:

Wlać domowe mleko do rondla, dodać kwasek cytrynowy rozcieńczony w 100 ml przegotowanej zimnej wody. Następnie podgrzej do 32 stopni i zdejmij z ognia.

Podpuszczkę rozpuścić w 50 ml niechlorowanej wody i wlać do mleka. Wymieszać, odstawić na 5-10 minut pod zamkniętą pokrywką.

Twaróg z uformowanego młodego sera pokroić bezpośrednio do rondla w drobną kostkę, wymieszać i podgrzać do 43 stopni.

Użyj łyżki cedzakowej, aby przenieść ser na durszlak w misce. Lekko dociśnij, aby całe serum było szklane. Wlej płyn z powrotem do garnka i podgrzej do 85 stopni. Następnie włóż ser z powrotem na 5-10 sekund ..

Załóż rękawiczki. Odetnij plasterek sera i dobrze rozciągnij, a następnie złóż. Powtarzaj, aż ser będzie gładki. Zanurz go od czasu do czasu w gorącej serwatce na kilka sekund, aby pracować z elastycznym surowcem.

Powtórz tę procedurę z każdym kawałkiem i zwiń je w kulki dowolnej wielkości. Można od razu pracować z całą masą serową i układać ser w formie warkocza. Aby sery były bardziej słone, włóż kulki do słoika i zalej pozostałą solanką (na 1 litr płynu, 1 łyżkę soli).

Mozzarella jest przechowywana w lodówce przez tydzień, można ją również zamrozić, wtedy okres przydatności do spożycia potrwa do miesiąca. Miękki serek śmietankowy nada doskonałego smaku pizzy lub jest odpowiednia do tostów, jest niezbędny do przygotowania apetycznej sałatki caprese .

Eksperymentuj w kuchni i doradzaj znajomym, żeby spróbowali!

error: Treść zabezpieczona !!