Domowe ciasto cytrynowe – Bajecznie delikatne i puszyste. Każdy kawałek rozpływa się w ustach.

Pyszne domowe cytrynowe ciasto.Każdy jego kawałek rozpływa się w ustach. Posiada cudowny aromat, który wypełni całe pomieszczenie i przyciągnie domowników.

Jest bardzo szybkie do przygotowania, a dodatkowo wszystkie składniki są łatwo dostępne i tanie. Górę ciasta można polać lukrem, co dodatkowo zwiększy jego miękkość.

Składniki na ciasto:

  • mąka pszenna 280 g
  • masło 200 g
  • cukier 180 g
  • cukier wanilinowy 10 g
  • jajka kurze 4 sztuki
  • cytryna 1 sztuka
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • owoce kandyzowane (wedle uznania)

Składniki na polewę:

  • cukier puder 120 g
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • woda

Przygotowanie:

Przez 2-3 minuty ubijaj mikserem jajka z cukrem, następnie dodaj do nich sok i skórkę z cytryny oraz mięciutkie masło. Wsyp cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i przesianą mąkę.

Wszystkie składniki dobrze ze sobą połącz, aby masa była gładka. Użyj do tego ponownie miksera. Jeśli lubisz owoce kandyzowane, właśnie teraz możesz je dodać.

Kiedy masa jest już gotowa, przygotuj formę, przykryj ją pergaminem i wlej ciasto. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut. Kiedy minie wyznaczony czas, wyciągnij deser i poczekaj, aż wystygnie, wtedy możesz go przełożyć na tacę do podania.

W międzyczasie przygotuj lukier. Wymieszaj cukier puder z wodą i sokiem z cytryny, polej nim ciasto. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!