Domowe „Krówki” ciągutki – już nie zjesz tych sklepowych. 15 min i gotowe.

Naszła Cię ochota na coś słodkiego, jednak pogoda nie zachęca do wyjścia z domu? Gdy do sklepu daleko, możesz wypróbować przepis na domowe krówki ciągutki. Wyczarujesz smak dzieciństwa w zaledwie 15 minut! To jak? Zaczynamy?

Będziesz potrzebować:

  • 45 g masła
  • 200 g cukru
  • 40 ml mleka
  • szczypta kakao (możesz pominąć)

A teraz przystąp do działania:

Cukier wsyp do patelni i włącz ogień. Najlepiej aby patelnia miała grube dno, wtedy cukierki przygotujesz szybciej.

Zapamiętaj! Nie mieszaj cukru! Czekaj aż się rozpuści. Musisz zachować czujność aby wychwycić idealny moment, czyli ten w którym cukier się rozpuści.

Kolejnym krokiem jest podkręcenie ognia i dodanie masła. Całość wymieszaj.

W osobnym garnku podgrzej mleko i wlej je do gorącego cukru. Ponownie wymieszaj.

Gdy karmel będzie gotowy, czyli po kilku minutach gotowania, wlej go do foremek. Świetnie sprawdzą się popularne silikonowe foremki do lodów i słodyczy, dostępne w wielu sklepach.

Teraz należy odczekać aż masa wystygnie. Zajmie to około piętnastu minut. Wtedy pozostaje ostatni krok, czyli włożenie naszych pyszności do lodówki. Jeśli wytrzymasz te kilka godzin aż stężeją, będziesz się cieszyć niezapomnianym smakiem i z pewnością wrócisz do tego przepisu!

Tego typu słodycze świetnie sprawdzą się podczas domowych uroczystości, zwłaszcza tych dziecięcych. Są zdrowszą alternatywą niż dostępne w sklepie cukierki, przez co możesz je oferować swoim pociechom bez poczucia winy! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!