Domowe ptasie mleczko
Jeżeli jesteś miłośnikiem sklepowego ptasiego mleczka, ten domowy przepis na wyśmienity deser z pewnością uratuje Cię w niektórych momentach!
Składniki potrzebne do wykonania przepysznego deseru:
- 1 litr kefiru
- 3/4 szklanki śmietany kremówki
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki stołowe żelatyny
Przygotowanie:
Na początku należy rozcieńczyć żelatynę w ciepłej wodzie i całość odstawić na około 25-35 minut. Po minięciu określonego czasu tą żelatynę należy wstawić do garnka i przygrzać ją, aż ogień doprowadzi ją do wrzenia.
Następnie mieszaninę pozostawiamy do ostygnięcia. Kefir, śmietanę, cukier waniliowy i cukier ubij za pomocą miksera na gęstą masę.
Cały czas ubijając powoli zacznij dolewać żelatynę. Po jej wlaniu do mieszaniny należy dalej ubijać przez kolejne 4 minuty.
Powstałą masę przelewamy do formy i odkładamy do lodówki na 4-6 godzin. Po tym czasie deser należy pokroić i podać!