Domowy gulasz ze słoika – moja rodzina może go jeść nawet codziennie. Pysznie i zdrowo. Lepiej zapisz przepis

Natłok codziennych obowiązków nie pozostawia nam zbyt wiele czasu na gotowanie. Najlepszym wyjściem w takiej sytuacji jest przyrządzanie jedzenia na zapas i trzymania go w słoikach.

Moją dzisiejszą propozycją na odgrzewany gulasz z kurczaka, który najlepiej smakuje podawany z makaronem lub kaszą. Dowiedz się, jak zrobić ten pyszny i mało wymagający przepis.

Wymagane składniki:

  • 2 kg udek z kurczaka
  • 20 g soli
  • liście laurowe
  • pieprz czarny ziarnisty
  • ulubione przyprawy

Przygotowanie:

Przygotuj kurczaka do gotowania – umyj go, usuń skórę, wyjmuj kości i pokrój go na niewielkie kawałki. Do niewielkiego rondelka wrzuć kurczaka i dodaj ulubione przyprawy. Nie zapomnij o soli, pieprzu mielonym – to podstawa.

Przygotuj sobie kilka czystych słoików, wrzuć do nich po dwa liście laurowe i po 10 ziaren pieprzu ziarnistego. Wsadzamy także trochę mięsa do każdego ze słoików. Całość przykrywamy folią aluminiową i włączamy piekarnik.

Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni i wstawiamy do niego naszego kurczaka. W takiej temperaturze pieczemy go 4,5 godziny. Po upływie wyznaczonego czasu wyjmujemy słoiki i odstawiamy je do całkowitego ostygnięcia.

Gdy słoiki będą chłodne, zakręcamy je i stawiamy do góry dnem.

Twój kurczak jest już gotowy, możesz wstawić go do spiżarni i odgrzewać, kiedy tylko chcesz. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!