Wystarczy 1 szklanka truskawek i 1,5 syropu gotowe. Bez dodatku chemii i sterylizacji. Zdrowy i pyszny

Lubisz syropy, ale brak Ci czasu na przygotowywanie ich ze skomplikowanych przepisów? W takim razie ten jest idealny dla Ciebie.

Syrop można zrobić już z jednej szklanki truskawek. Jeśli masz i lubisz inne owoce, takie jak jeżyny, porzeczki czy maliny, nie ma sprawy, możesz ich użyć wymiennie z truskawkami.

Z takiej porcji otrzymasz około 1,5 l pysznego syropu bez dodatku konserwantów i wzmacniaczy smaku. To świetne wspomnienie lata w zimowe wieczory.

Składniki:

  • 1 szklanka truskawek (lub innych owoców)
  • 850 ml wody
  • 1 kg cukru
  • 80 kawałków liści truskawek lub wiciokrzewu
  • 1 łyżka kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania: 

Zacznij od umycia truskawek i usunięcia szypułek. Ustaw garnek na kuchence, wrzuć truskawki oraz liście, a następnie gotuj je przez około 10 minut, pilnując, aby się nie przypaliły.

Odcedź i porządnie wyciśnij (możesz do tego użyć gazy). Dodaj cukier, kwasek cytrynowy i gotuj przez kolejne 10 minut.

Gorący syrop przelej do buteleczek, najlepiej takich, które można zamknąć korkiem. Nie musisz tracić czasu na pasteryzację, kwasek cytrynowy wraz z cukrem spowodują, że syrop zachowa świeżość.

Można dodawać do herbaty, wody, deserów, ciast, naleśników, placuszków oraz lodów. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!