Oryginalna receptura na tradycyjnego dorsza w majonezie: tak łatwo się robi, a smakuje przepysznie

Czy lubisz dorsza? Zawiera on dużą dawkę selenu (tylko 30 dkg dorsza pokrywa już dzienną dawkę selenu) , który odpowiada za budowanie odporności. Zawiera także kwasy tłuszczowe omega 3 i 6.

Wszystko to jest potrzebne, aby wzmocnić odporność, czyniąc nasz organizm bardziej odpornym na wirusy i inne choroby.

Potrzebujesz:

  • 800 – 1000 g fileta z dorsza
  • 400 ml majonezu
  • 350 ml octu
  • 3 – 4 łyżeczki musztardy
  • 3 średnie marchewki
  • 2 cebule
  • 5-6 ziarenek czarnego pieprzu
  • 5 liści laurowych
  • Sól do smaku
  • Mielony czarny pieprz do smaku
  • 3 l wody

Przygotowanie:

Do garnka wlej 3 litry wody, dodaj 300 ml octu, liść laurowy, ziarna czarnego pieprzu i gotuj przez około 5-7 minut.  Dodaj rozmrożonego dorsza i gotuj około 15 minut.  Wyjmij dorsza i ostudź.

Marchewki gotuj w osolonej wodzie około 5 minut, w międzyczasie obierz i drobno posiekaj cebulę. Mięso dorsza rozerwij na mniejsze kawałki lub drobno pokrój.

Dodaj startą marchewkę, drobno posiekaną cebulę, majonez, musztardę, ocet, dopraw mielonym czarnym pieprzem i solą. Wstaw do lodówki i odstaw na około 4-5 godzin.

Dorsz smakuje naprawdę wyśmienicie np. ze świeżymi wypiekami, ale możesz go również wykorzystać do przyrządzenia innych smacznych potraw.

error: Treść zabezpieczona !!