Oto przepis na przepyszną domową roladę z kurczaka, która smakuje jakby była przygotowana przez jednego z najlepszych szefów kuchni.

Jeżeli masz ochotę na pyszną domową roladę z kurczaka, która jest niezwykle aromatyczna i łatwa w przygotowaniu, to jest to przepis dla ciebie.

Będziesz potrzebować:

  • kurczaka
  • czosnek
  • masło
  • cukier do smaku
  • sól do smaku
  • orzechy
  • świeże zioła np. pietruszka, koper, bazylia, szpinak

Sposób przygotowania:

Do przygotowania dania warto wybrać całego kurczaka, zamiast np. piersi drobiowej dzięki temu rolada będzie bardziej soczysta. Jeżeli postanowisz zrobić roladę właśnie w taki sposób, to na początku konieczne będzie oddzielenie kości od mięsa, pamiętaj jednak, że skórę i tłuszcz można bez problemu pozostawić.

My przedstawimy przygotowanie tego dania z użyciem podudzi z kurczaka. Ilość mięsa warto dostosować do ilości osób, które mają to danie spożyć, ale zapewniamy, że danie jest tak pyszne, że szansa na zostanie jakichkolwiek resztek jest minimalna!

Gdy mięso jest pozbawione kości, należy je posolić. Czosnek kroimy w cienkie plastry i układamy na mięsie, po czym posypujemy delikatnie cukrem. Następnie mięso należy przykryć folią spożywczą i lekko ubić tłuczkiem. Gdy to zrobimy, zdjąć folię, a kurczaka posmarować musztardą.

W blenderze łączymy kilka ząbków czosnku, cebulę i bazylię (jeżeli nie mamy bazylii może to być inna zielenina). Folię aluminiową delikatnie smarujemy masłem, po czym układamy na niej plastry mięsa, które następnie smarujemy wcześniej przygotowaną ziołową masą.

Kolejnym krokiem jest szczelne zawinięcie rolady. Gotować w łaźni wodnej lub na parze, dzięki czemu mięso będzie niezwykle miękkie. Czas gotowania to około 20-25 minut. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!