Szybkie drożdżowe bułeczki – od teraz tylko tak przygotowuje ciasto. Wychodzą puszyste i pyszne

Pyszne, puszyste bułeczki, którymi możesz cieszyć się nawet przez dwa kolejne dni.

Jest to uniwersalny przepis, dzięki któremu będziesz mógł tworzyć za każdym razem coś nowego. Zmieniając nadzienie lub dodając polewę możesz wymyślać nowe smaki.

Składniki:

  • 2 kg mąki
  • 2 opakowania drożdży (po 10 g)
  • 3 szklanki mleka/wody
  • 8-10 łyżek cukru
  • 5 jajek
  • 250 g masła
  • 3 łyżeczki soli
  • dowolne nadzienie (dżem, czekolada)

Przygotowanie: 

Do ciepłego mleka dodaj 1 łyżkę cukru, drożdże i część mąki, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto będzie gotowe gdy zacznie opadać). Do ciasta wbij jaka, dodaj cukier, sól i resztę mąki. Cały czas mieszając dodawać stopniowo masło.

Mieszać do czasu aż ciasto przestanie przyklejać się do rąk, a całość będzie gładka. Po tym czasie, ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1,5-2 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto podziel na części i uformuj bułeczki (o wielkości mniejszej niż pięść).

Do środka bułeczki dodaj farsz (jeśli taki posiadasz). Po 10 minutach posmaruj żółtkiem. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20 min.

error: Treść zabezpieczona !!