Ciasto:
Nadzienie:
Mieszanka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem:
Zaczynamy od przygotowania cista. Wymieszaj drożdże z 50 ml ciepłej wody oraz z 1 łyżką normalnego cukru. Dodaj mleko, olej oraz resztę cukru. Wymieszaj, a następnie dodaj 2 jajka, dorzuć mąkę, cukier waniliowy oraz margarynę. Zagnieć całą masę, do momentu, aż ciasto stanie się elastyczne.
Zanim zaczniesz przygotowywać nadzienie zalej mak gorącą wodą i gotuj go przez ok. 10 minut. Dzięki temu pozbawisz go gorzkiego posmaku, a dodatkowo sprawisz, że będzie miał bardziej wilgotną konsystencję. Odsącz mak z wody, zblenduj go z chałwą i mieszaj do momentu, aż uzyskasz jednolitą masę.
Przygotowane wcześniej ciasto podziel na dwie części. Rozwałkuj każdą z nich do owalnego kształtu i posmaruj nadzieniem. Ciasto z nadzieniem zwiń w rulony, a następnie pokrój na małe części. Posmaruj blachę olejem słonecznikowym, a następnie wyłóż na nią przygotowane bułeczki.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.