Genialny wypiek znany w mojej rodzinie od lat – Słodka przekąska łatwa w przygotowaniu, a efekt końcowy za każdym razem zachwyca całą rodzinę.

Przepyszna kombinacja ciasta drożdżowego z makiem, idealnie sprawdzi się jako słodki przysmak dla Twojej rodziny. Jeśli chcesz ją zaskoczyć nowym i nietypowym smakiem, to poniżej znajdziesz sprawdzony przepis, który Ci to umożliwi.

Składniki na ślimaczki makowe

Ciasto:

  • 500 g mąki
  • 2 jaja
  • 100 g margaryny
  • 250 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki drożdży suchych
  • 50 ml wody (najlepiej ciepłej)
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego.

Nadzienie:

  • 260 g chałwy
  • 200 g maku

Mieszanka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem:

  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko.

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania cista. Wymieszaj drożdże z 50 ml ciepłej wody oraz z 1 łyżką normalnego cukru. Dodaj mleko, olej oraz resztę cukru. Wymieszaj, a następnie dodaj 2 jajka, dorzuć mąkę, cukier waniliowy oraz margarynę. Zagnieć całą masę, do momentu, aż ciasto stanie się elastyczne.

Zanim zaczniesz przygotowywać nadzienie zalej mak gorącą wodą i gotuj go przez ok. 10 minut. Dzięki temu pozbawisz go gorzkiego posmaku, a dodatkowo sprawisz, że będzie miał bardziej wilgotną konsystencję. Odsącz mak z wody, zblenduj go z chałwą i mieszaj do momentu, aż uzyskasz jednolitą masę.

Przygotowane wcześniej ciasto podziel na dwie części. Rozwałkuj każdą z nich do owalnego kształtu i posmaruj nadzieniem. Ciasto z nadzieniem zwiń w rulony, a następnie pokrój na małe części. Posmaruj blachę olejem słonecznikowym, a następnie wyłóż na nią przygotowane bułeczki.

Wymieszaj 1 jajko z cukrem pudrem, a następnie posmaruj tą mieszanką ślimaczki na blaszce. Bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160°C i pieczemy 20 minut. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!