Extra szybkie drożdżówki z nadzieniem budyniowym – Miękkie jak pianka: Używam tego ciasta również do ślimaków, ciast i rogalików.

Doskonałe ciasto na domowe drożdżówki faszerowane, strudle a także ślimaki, bułeczki czy inne domowe wypieki.

Główną zaletą tego przepisu jest to, że ciasto w ogóle nie musi fermentować, po prostu mieszasz i od razu pracujesz z ciastem. Ciasto można wypełnić wszystkim, my wolimy nadzienie budyniowe z czekoladą, ale doskonale sprawdzają się też z dżemem, twarogiem czy nadzieniem makowym.

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 kostka drożdży (ok. 5 dkg),
  • 1 łyżka oleju
  • mleko 30 ml
  • 2 łyżki cukru pudru
  • trochę soli
  • szczypta sody oczyszczonej

Nadzienie:

  • ugotowany gęsty budyń
  • mak
  • orzechy

Przygotowanie:

Dodaj 2 łyżki cukru pudru do mleka i podgrzej.

W misce przygotuj mąkę, dodaj trochę soli i szczyptę sody oczyszczonej. Do połowy podgrzanego mleka miażdżymy kostkę drożdży i pozwalamy im rosnąć. Mleko z drożdżami i olejem wlać do naczynia z mąką, solą i sodą oczyszczoną.

Dodaj drugą połowę mleka. Wyrób ciasto. Ciasto nie powinno bardzo dobrze przylegać do dłoni. Możesz natrzeć dłonie olejkiem, aby ułatwić sobie pracę. Tworzymy „naleśnika” i wycinamy kwadraty.

Nadziewamy ugotowanym budyniem – możesz dodać kawałki czekolady i zawinąć. Kładziemy je obok siebie na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Każdą drożdżówkę nacieramy olejem od góry i boki. Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na 40-45 minut. Pamiętaj, że każdy piekarnik piecze inaczej.

Jeszcze ciepłe posmaruj zimnym mlekiem, do którego dodajemy cukier waniliowy. Po schłodzeniu posyp cukrem pudrem i delektuj się smakiem. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!