Deser „Dwa Mleka” to najprostszy i bardzo smaczny deser bez pieczenia – raz dwa i gotowe

Deser „Dwa Mleka” to najprostszy i bardzo smaczny deser bez pieczenia.

Składniki:

  • 30 g wiórków kokosowych,
  • 300 ml mleka,
  • 150 g skondensowanego mleka,
  • 50 g skrobi kukurydzianej.

50 g skrobi kukurydzianej mieszamy w niewielkiej ilości mleka i wszystko delikatnie mieszamy.

Najlepiej mieszać trzepaczką, dzięki czemu nie będzie żadnych grudek. Do masy wlewamy resztę mleka oraz mleka skondensowanego.

Całość mieszam bardzo delikatnie, po czym garnek z zawartością ustawiamy na ogniu (małym!). Gotujemy krem do momentu, aż całość zgęstnieje.

Nie zapominamy o mieszamy, aby zawartość garnka się nie przypaliła. Krem musi się dobrze zagotować, aby skrobia nie była odczuwalna.

Zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywką i na dwie godziny wstawiamy do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki, delikatnie całość nożem odcinamy od krawędzi, dzięki czemu uda nam się to wyjąć i pokroić na małe kosteczki.

Każdą kostkę zanurzamy we wiórkach kokosowych. Można także zdecydować się na cukier puder.

error: Treść zabezpieczona !!