Deser „Dwa Mleka” to najprostszy i bardzo smaczny deser bez pieczenia – raz dwa i gotowe
Deser „Dwa Mleka” to najprostszy i bardzo smaczny deser bez pieczenia.
Składniki:
- 30 g wiórków kokosowych,
- 300 ml mleka,
- 150 g skondensowanego mleka,
- 50 g skrobi kukurydzianej.
50 g skrobi kukurydzianej mieszamy w niewielkiej ilości mleka i wszystko delikatnie mieszamy.
Najlepiej mieszać trzepaczką, dzięki czemu nie będzie żadnych grudek. Do masy wlewamy resztę mleka oraz mleka skondensowanego.
Całość mieszam bardzo delikatnie, po czym garnek z zawartością ustawiamy na ogniu (małym!). Gotujemy krem do momentu, aż całość zgęstnieje.
Nie zapominamy o mieszamy, aby zawartość garnka się nie przypaliła. Krem musi się dobrze zagotować, aby skrobia nie była odczuwalna.
Zdejmujemy z ognia, przykrywamy pokrywką i na dwie godziny wstawiamy do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki, delikatnie całość nożem odcinamy od krawędzi, dzięki czemu uda nam się to wyjąć i pokroić na małe kosteczki.