To ciasto czekoladowe przygotujesz ekspresowo z kilku składników. Szybko, a jak pysznie.
70 819
Pyszne i ekspresowe ciasto czekoladowe! Przepis idealny w razie nagłej wizyty niespodziewanych gości lub gwałtownej ochoty na coś pysznie-czekoladowego.
Potrzebne składniki:
szklanka mąki
szklanka cukru
szklanka kefiru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
2 jajka (ewentualnie)
Szklankę kefiru wymieszaj z łyżeczką sody. W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem i kakao. Następnie dodaj do nich kefir i ponownie zamieszaj. (W tym momencie można dodać jajka, jednak nie jest to konieczne).
Przelej masę do blaszki nasmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 200*C. Piecz przez około 20-25 minut aż do uzyskania efektu suchego patyczka.
Po wyjęciu ciasta ostudź je na kratce. Ciasto można polać lukrem, posypać cukrem pudrem, bądź też przekroić i przełożyć kremem, konfiturą, bitą śmietaną z owocami, skondensowanym mlekiem czy jogurtem – wedle upodobań.