Filet z kurczaka z warzywami – Pomysł na szybki i prosty obiad. Przepis.

Domowe obiady są najsmaczniejsze, ale zdarza się, że brakuje nam czasu na ich przygotowanie lub pomysłu na danie. Na szczęście istnieje kilka składników, które pozwalają na przygotowanie szybkiego i pełnowartościowego obiadu.

Jednym z nich jest filet z kurczaka, mięso zdrowe i niedrogie, które warto mieć zawsze w lodówce. Jednym z prostszych pomysłów na obiad z kurczakiem w roli głównej są filety z kurczaka pod warzywną kołderką – przygotowanie tego dania jest banalnie proste.

Składniki:

  • 3 filety z kurczaka
  • 3 łyżeczki kwaśnej śmietany
  • 150 gramów twardego sera żółtego
  • 1 marchewka
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 cebula
  • posiekany koperek
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, olej słonecznikowy, czosnek w proszku

Przygotowanie:

Każdy z kawałków mięsa przekrój wzdłuż na dwa cieńsze filety, dopraw z obu stron solą, pieprzem i czosnkiem, ułóż mięso na blaszce wyłożonej pergaminem.

Cebulę obierz i pokrój w krążki, obraną marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, podsmaż warzywa na patelni z dodatkiem oleju.

Dodaj starte na tarce ogórki konserwowe, czosnek przeciśnięty przez praskę i śmietanę, pieprz i sól.

Mieszankę warzyw nałóż na przygotowane wcześniej kawałki fileta z kurczaka, blaszkę z mięsem wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.

Na koniec zetrzyj ser żółty, posyp nim podpieczonego kurczaka i ponownie wstaw mięso do piekarnika na kolejne 10 minut, aby ser się rozpuścił.

Po upieczeniu mięsa posyp je świeżym, posiekanym koperkiem.

Mięso z dodatkiem warzyw jest miękkie, soczyste i pachnące, kurczak nie wysycha podczas pieczenia i mimo braku marynaty jest smaczny i aromatyczny.

Danie można serwować z dowolnym dodatkiem, np. w towarzystwie ryżu lub ziemniaków.

error: Treść zabezpieczona !!