Francuskie „Niewidzialne” ciasto – Pysznie i szybko. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia!
536
Szukasz deseru, który oczaruje Twoich gości? Spróbuj francuskiego „niewidzialnego” ciasta jabłkowo-gruszkowego z nutą wanilii. To połączenie to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!
Składniki:
Ciasto:
400g jabłka
400g gruszki
100ml mleka
łyżeczka proszku do pieczenia
30g masła
90g mąki pszennej
50g cukru
2 jajka
10g cukru waniliowego
szczypta soli
Kruszonka:
30g cukru
10g cukru waniliowego
40g miękkiego masła
60g mąki pszennej
Szczypta soli
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Do jajek dodaj sól, cukier i cukier waniliowy. Następnie dodaj mleko, masło i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj. Przygotuj formę. Wysmaruj je masłem i wyłóż pergaminem.
Jabłka i gruszki obierz i pokrój na plasterki. Zanurz każdy kawałek w przygotowanym cieście i układaj warstwami w przygotowanej formie. Pozostałe ciasto wlej do formy (na owoce). Piecz w temperaturze 185°C przez 30 minut.
Kruszonka:
Połącz mąkę, masło cukier, cukier waniliowy i sól. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika, pokrusz na nie mieszankę i piecz przez kolejne 20 minut. Smacznego!