Francuskie „Niewidzialne” ciasto – Pysznie i szybko. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia!

Szukasz deseru, który oczaruje Twoich gości? Spróbuj francuskiego „niewidzialnego” ciasta jabłkowo-gruszkowego z nutą wanilii. To połączenie to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!

Składniki:

Ciasto:

  • 400g jabłka
  • 400g gruszki
  • 100ml mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30g masła
  • 90g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • 2 jajka
  • 10g cukru waniliowego
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 30g cukru
  • 10g cukru waniliowego
  • 40g miękkiego masła
  • 60g mąki pszennej
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Do jajek dodaj sól, cukier i cukier waniliowy. Następnie dodaj mleko, masło i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj. Przygotuj formę. Wysmaruj je masłem i wyłóż pergaminem.

Jabłka i gruszki obierz i pokrój na plasterki. Zanurz każdy kawałek w przygotowanym cieście i układaj warstwami w przygotowanej formie. Pozostałe ciasto wlej do formy (na owoce). Piecz w temperaturze 185°C przez 30 minut.

Kruszonka:

Połącz mąkę, masło cukier, cukier waniliowy i sól. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika, pokrusz na nie mieszankę i piecz przez kolejne 20 minut. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!