Garnek karpacki – Szybkie, a jednocześnie bardzo smaczne danie nie tylko na zimne dni

Czasem pojawia się potrzeba przygotowania dość szybkiego, ale oczywiście pożywnego obiadu. Warto więc zgłębić się w temat dań jednogarnkowych, które są syte jak obiad składający się z pierwszego i drugiego dania.

Co więcej, jeśli posiadamy dostatecznie ładne naczynie – wystarczy, że postawimy je na stole i będziemy potrawę serwować gościom właśnie z niego. Takich przepisów można znaleźć naprawdę wiele, a wszystkie są wyśmienite przez dopasowany dobór składników.

Poniżej znajdziesz świetny przepis na „Garnek Karpacki”.

Potrzebne składniki:

  • sól i pieprz
  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g marchewki
  • 400 g czerwonej fasoli (jedna puszka)
  • 1 kg mięsa wieprzowego (np. szynka, łopatka)
  • oliwa z oliwek
  • ziele angielskie
  • natka z pietruszki
  • średnia cebula
  • 400 g marynowanych pieczarek
  • 6 łyżek przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 litry wody
  • liść laurowy

Sposób przygotowania:

Przede wszystkim przygotowujemy sobie składniki, by zachować ład. Ziemniaki obieramy i myjemy następnie kroimy w kostkę, może być nieco większa. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach, a cebulę kroimy na talarki.

Czosnek natomiast możemy przecisnąć przez praskę (ewentualnie posiekać). Przygotowane już ziemniaki należy podsmażyć do zarumienienia, najlepiej przyda się do tego jakieś głębsze naczynie np. głęboka patelnia lub wok.

Kiedy nasze warzywa się podsmażają możemy w tym czasie pokroić mięso w kostkę, nieco większą niż do gulaszu, ale jest to kwestia gustu. Czosnek dodajemy do przecieru pomidorowego i mieszamy.

Kiedy ziemniaczki zaczną nabierać złotawego koloru to znak, że możemy dodać do nich ówcześnie przygotowaną cebulę. Całość oczywiście mieszamy, a kiedy tylko cebulka nabierze koloru – dodajemy mięso. Na ogniu podsmażamy składniki około 3 – 5 minut w między czasie prósząc solą i pieprzem do smaku.

Po upływie tego czasu możemy dorzucić już marchew, pieczarki i fasolę. Mieszając co jakiś czas pozostawiamy na ognio przez następne 5 minut.

Teraz możemy przełożyć zawartość głębokiej patelni do naczynia żaroodpornego (najlepiej wyglądają gliniane garnki) tak, by zapełnić 3/4 jego powierzchni. Kolejno do 2 litrów wody dodajemy listek laurowy, szczyptę pieprzu, posiekaną natkę z pietruszki i przecier pomidorowy z wmieszanym w niego czosnkiem.

Całą wodę ze składnikami musimy podgrzać, ale tak, by nie doprowadzić jej do wrzenia. Przelewamy to do naczynia z mięsem i warzywami, zakrywamy je nakrywką i wstawiamy do piecyka, którego wcześniej nie rozgrzewamy.

To ważne. Dopiero po wstawieniu całości włączamy piecyk na 180 stopni i dusimy potrawę około 50 minut. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!