Zrób gołąbki bez ryżu według tego przepisu i zaskocz wszystkich domowników subtelnym smakiem.

Gołąbki są wyjątkowo smacznym daniem, które w Polsce trafia na stoły zarówno w świąteczne dni, jak i na co dzień.

Jednak jeśli przejadły Ci się gołąbki wciąż gotowane w ten sam sposób, warto poeksperymentować i zastąpić ryż czymś innym. Możesz również pójść jeszcze dalej
i ugotować gołąbki z samym mięsem.

Czym zastąpić ryż i jak ugotować gołąbki o wyjątkowym smaku?

Z pewnością każdy trafił w sieci na setki przepisów na udane gołąbki. U nas pojawiały się już przepisy na przygotowanie kapusty do gołąbków tak, by była delikatna i miękka.
Jednak tutaj to nadzienie gra główne skrzypce i to ono decyduje o smaku potrawy.

Zazwyczaj gospodynie domowe przygotowują mięso mielone i ryż, a następnie zawijają w kapustę. Dziś stawiamy na gołąbki nie z ryżem, a z ziemniakami. Nowe kolory wzbogacą zwykłe danie. Dodatkowo warto spróbować użyć kapustę pekińską zamiast białej. Taka zmiana z pewnością wszystkich zaszokuje!

Składniki

  • 130g mięsa mielonego
  • 500g ziemniaków
  • 1,2kg kapusty
  • 270g boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól
  • 1 cebula
  • oregano
  • słodka papryka
  • ziele angielskie
  • natka pietruszki
  • olej roślinny
  • liść laurowy

Przygotowanie

error: Treść zabezpieczona !!