Ta przystawka robi furorę na moim stole. Każdy pyta jak ją zrobiłam. Oto mój sekretny przepis :)

Pyszna przystawka jajeczno-serowa w kształcie grzybków, której smak wprowadza w zachwyt.

Przysmak ten przypomina swoim wyglądem małą łąkę grzybową, więc spodoba się każdemu, kto jest miłośnikiem grzybów.

Przygotowanie tej przekąski jest banalnie proste, gdyż do jej stworzenia potrzebne jest niewiele prostych i łatwo dostępnych składników. Przystawka z pewnością przyciągnie wzrok gości, a jej smak zadowoli każdego, kto tylko jej spróbuje.

Składniki:

  • 125 g twarogu
  • 3 jajka
  • 1 ogórek
  • 250 g marynowanych grzybów
  • 1 lub 2 ząbki czosnku
  • 1 lub 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz czarny do smaku

Sposób przygotowania:

Jajka ugotuj na twardo, ostudź i drobno zetrzyj wraz z serem na tarce. Dopraw solą, a następnie czosnek przeciśnij przez praskę. Do tego dodaj majonez i dokładnie wszystko wymieszaj.

W następnej kolejności pokrój ogórka w plastry o grubości około 5 mm. Z marynowanych grzybów usuń nóżkę, tak by uzyskać małe zagłębienie w kapeluszu.

Nałóż na łyżkę uzyskaną wcześniej masę jajeczno-serową i uformuj z niej kulkę, a następnie nadaj jej podłużny kształt, tworząc nóżkę przyszłego “grzyba”.  Połóż ją na plastrze ogórka.

Na stworzoną wcześniej nóżkę nałóż kapelusz pieczarki. Następnie na talerz połóż sałatę, natkę pietruszki, lub ulubione zioła i ułóż na nich stworzone przez siebie grzybki. Gotowe!

error: Treść zabezpieczona !!