Idealny biszkopt, który nigdy nie opadnie: Ciasto miękkie, zwiewne i bardzo smaczne.

Zwiewny, miękki, świeży biszkopt łatwy w przygotowaniu. Moja mama poradziła mi ten przepis i dość często go przygotowuję.

Składniki:

  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 4 białka
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 40 ml mleka
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • możesz dodać do ciasta 1 łyżeczkę (5 gramów) proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Do kubka z cukrem dodać cukier waniliowy i wymieszać łyżką. Dodaj mleko do miski i wymieszaj.

Jajka dzielimy na białka i żółtka. Posolić żółtka i wymieszać.

Dodaj sól do miski z białkiem jaj i ubij na niskich obrotach. Gdy białka zostaną ubite na piankę, zwiększ prędkość do średniej i dodaj cukier w trzech etapach.

Gdy cukier całkowicie się rozpuści, stopniowo zwiększamy prędkość miksera do maksimum. Do masy wlewamy żółtka i delikatnie mieszamy szpatułką do uzyskania gładkiej konsystencji.

Następnie przesiewamy mąkę i mieszamy do uzyskania jednorodnej masy. (Jeśli nie masz pewności, możesz dodać do ciasta 1 łyżkę proszku do pieczenia). Dodać trochę ciasta do miski z mlekiem i olejem (wystarczy dodać, aby masa nie była zbyt płynna lub zbyt gęsta), wymieszać i wlać do miski ciasta.

Krem delikatnie wymieszać okrężnymi ruchami, aż będzie gładka. Ciasto powoli wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie wyrównujemy.

Wkładamy patyk do środka i nie podnosząc go z dolnej części, rysujemy spiralę zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Formę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40-45 minut w temperaturze 170°C.

Po upieczeniu kilkakrotnie uderz formą o stół, aby wyjąć ciasto z formy. Usuwamy papier i możemy podawać. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!