Rewelacyjne ciasto jabłkowe – Trzy razy w tygodniu kroję jabłka, zalewam je ciastem i piekę do perfekcji.

Przepis ten gwarantuje przygotowanie wyśmienitej szarlotki, która zachwyca swoją miękkością i niepowtarzalnym smakiem. Jest to szybka i łatwa metoda przyrządzenia tego ciasta.

Składniki potrzebne:

  • Masło do wysmarowania formy
  • Sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 150 gramów cukru
  • 180 mililitrów mleka
  • 80 gramów masła
  • 300 gramów zwykłej mąki
  • 3 jabłka

Instrukcje:

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Najpierw ubijamy jajka z cukrem.

Następnie dodajemy mleko i miękkie masło, kontynuując ubijanie.

Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.

Jabłka przygotowujemy, krojąc je na kawałki bez obierania i usuwania rdzenia.

Skrapiamy jabłka sokiem z cytryny i układamy na wysmarowanej masłem blasze do pieczenia o wymiarach 21×31 cm.

Ciasto wykładamy na jabłka, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30-35 minut.

Po upieczeniu posypujemy szarlotkę cukrem pudrem.

Podajemy z życzeniami smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!