Pałeczki jabłkowe są niezwykle smaczne, delikatne i pachnące! Znikają ze stołu nawet szybciej niż się je przygotowuje. Z takim deserem każde spotkanie przy herbacie będzie wyjątkowe.
Wlej wodę do miski i dodaj do niej sok z cytryny. Jabłka obierz, najpierw włóż do miski z cytryną (aby nie ściemniały), a następnie zetrzyj na grubej tarce. Do jabłek dodaj cynamon, cukier i wymieszaj.
Dodaj masło na patelnię i całkowicie je stop. Następnie wlej wodę, dodaj sól, cukier, wymieszaj. Dodaj mąkę pszenną małymi porcjami i ciągle mieszaj.Gdy ciasto scali się w jeden kawałek – jest gotowe. Połóż na talerzu i ostudź.
Do schłodzonego ciasta wbij pojedynczo jajka i zagniataj masę do uzyskania gładkości. Jeśli pozostaną grudki, możesz je rozbić blenderem. Tarte jabłka odciśnij z soku i połącz z ciastem. Wlej dużą ilość oleju roślinnego na patelnię z grubym dnem, rozgrzej ją. Następnie porcjami, przez np. szprycę cukierniczą, wyciskaj patyczki do oleju. Smaż kilka minut!
Połóż gotowe paluszki jabłkowe na naczyniu do serwowania, posyp mieszanką cukru pudru i cynamonu! Deserowe „Kije jabłkowe” są chrupiące a jednocześnie delikatne w środku! Tego przysmaku nie da się porównać z niczym! Miłej herbatki i smacznego!