W celu przygotowania ciasta należy przygotować następujące składniki:
W celu przygotowania ciasta w pierwszej kolejności należy umyć, a następnie zatrzeć jabłka na tarce (najlepiej na grubych oczkach). Następnie w sporej wielkości misce umieszczamy prawie wszystkie składniki, czyli: mąkę, cukier, mleko, olej, jajka, wanilia, cynamon, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.
Następnie do miski dodajemy starte jabłka i wszystko dokładnie razem mieszamy. Przygotowane ciasto należy wylać na formę o wymiarach 30 x 40 cm, której spód i brzegi zostały wcześniej wysmarowane olejem lub masłem.
Po upieczeniu wierzch ciasta należy posmarować ulubionym dżemem i osobno zrobić polewę z rozpuszczonej czekolady. Aby wykonać polewę należy czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko ją ostudzić.
Po lekkim schłodzeniu do czekolady należy dodać śmietanę i wymieszać. Następnie gotową polewą należy dokładnie wysmarować całą górną część ciasta.
Do ładniejszego udekorowania na wierzch można również użyć startej czekolady. Następnie całość można wstawić na chwilę do lodówki, aby polewa lekko stężała.