Pyszne ciasto „jabłkowe tornado” z czekoladą i kwaśną śmietaną. Na przyjęciu każdy był nim zachwycony

Pyszne ciasto jabłkowe tornado z czekoladą i kwaśną śmietaną

W celu przygotowania ciasta należy przygotować następujące składniki:

  • 2 kg 5 sztuk jabłek,
  • 2 i 1/2 szklanki mąki,
  • jedna szklanka cukru pudru,
  • jedna szklanka mleka,
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego,
  • dwa jajka,
  • dwie małej łyżeczki cynamonu,
  • 2 lub 3 małej łyżeczki kakao,
  • jedno opakowanie cukru waniliowego,
  • jedna mała łyżeczka sody oczyszczonej,
  • jedno opakowanie małego proszku do pieczenia,
  • ulubiony dżem,
  • 2 szklanki śmietany,
  • 2 tabliczki czekolady.

Przygotowanie:

W celu przygotowania ciasta w pierwszej kolejności należy umyć, a następnie zatrzeć jabłka na tarce (najlepiej na grubych oczkach). Następnie w sporej wielkości misce umieszczamy prawie wszystkie składniki, czyli: mąkę, cukier, mleko, olej, jajka, wanilia, cynamon, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia.

Następnie do miski dodajemy starte jabłka i wszystko dokładnie razem mieszamy. Przygotowane ciasto należy wylać na formę o wymiarach 30 x 40 cm, której spód i brzegi zostały wcześniej wysmarowane olejem lub masłem.

Całość należy piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około pół godziny.

Po upieczeniu wierzch ciasta należy posmarować ulubionym dżemem i osobno zrobić polewę z rozpuszczonej czekolady. Aby wykonać polewę należy czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko ją ostudzić.

Po lekkim schłodzeniu do czekolady należy dodać śmietanę i wymieszać. Następnie gotową polewą należy dokładnie wysmarować całą górną część ciasta.

Do ładniejszego udekorowania na wierzch można również użyć startej czekolady. Następnie całość można wstawić na chwilę do lodówki, aby polewa lekko stężała.

Po wyciągnięciu z lodówki ciasto jest gotowe do jedzenia.

error: Treść zabezpieczona !!