Jak czyścić piekarnik – Oto bez wysiłku, tanie i ekspresowe rozwiązanie.

Bez wątpienia piekarniki ułatwiają stworzenie kulinarnych arcydzieł, lecz mają pewną wadę – nie potrafią się oczyścić samodzielnie.

Kiedy zaczynamy je czyścić, szybko dostrzegamy, że to czasochłonne zadanie… lecz istnieje sposób na każdą trudność!

Kierując się myślą „działaj efektywniej, nie ciężej”, oto 8 rad, które warto zastosować:

Zacznijmy od podstaw – wyjmijmy wszystkie wyjmowalne elementy piekarnika i namaczajmy je w roztworze wody z octem. Czyż nie jesteście zmęczeni ciągłym szorowaniem? Sugeruję, że piekarnik też. Ratunek przynosi sól! Posypujemy wnętrze piekarnika, podgrzewamy do 50 stopni i po ostygnięciu czyścimy go wodą i gąbką. Proste!

Soda oczyszczona to niezwykły środek. 50 g sody rozsypujemy w piekarniku, zalewamy wodą mineralną i podgrzewamy do 100 stopni. Czekamy ok. 20 minut. Połączmy ocet z płynem do naczyń w stosunku 1:1, rozpylmy w piekarniku, odczekajmy chwilę i po 30 minutach czyścimy.

Czyż piekarnik nie może błyszczeć jak poezja? Rozcieńczmy dwie-trzy łyżeczki mydła w ciepłej wodzie, spryskajmy wnętrze i po kilku godzinach usuwamy zanieczyszczenia. Jeśli lubicie domowe specyfiki, oto przepis: 6 łyżek octu, 8 łyżeczek sody oczyszczonej i płynu do naczyń. Rozprowadźcie równomiernie i po 10 minutach przetrzyjcie.

Skuteczny środek na uporczywe plamy to: kwasek cytrynowy, soda oczyszczona i skrobia spożywcza. Działa cuda! Jeżeli wybieracie gotowe środki chemiczne, pamiętajcie o ochronie dłoni i odczekajcie 20-30 minut po nałożeniu preparatu. Cierpliwość jest kluczem.

Polecenie: Podzielcie się tymi poradami ze znajomymi!

error: Treść zabezpieczona !!