Zdradzę Wam sekret jak ugotować idealny ryż. Jest pyszny i nie skleja się

Ryż to idealny dodatek do dań głównych mięsnych, ale i rybnych. Świetnie sprawdza się jako baza do zapiekanek oraz sałatek.

Ponadto niektórzy chętnie dodają go do różnego rodzaju zup oraz deserów. Ryż jest nie tylko smaczny, ale dodatkowo zawiera duże ilości węglowodanów złożonych, niewielką ilość soli i brak glutenu, co czyni go odpowiednim dodatkiem do potraw dla wszystkich, którzy przebywają na specjalistycznych dietach.

Ryż- jak go dobrze ugotować?

Warto pamiętać o tym, że aby ryż był naprawdę idealny trzeba go dobrze ugotować. Wiele osób nie przykuwa do tego dużej wagi przez co smak nie jest tak obłędny. Proces gotowania może i jest dosyć pracochłonny, ale uzyskane efekty sprawią, że już nigdy nie ugotujesz go w inny sposób.

Składniki:

  • ryż – 1 szklanka
  • woda – 400 ml
  • masło – 40 g
  • sól – 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Procedurę przygotowania ryżu zaczynamy od płukania go. Wodę wymieniamy do momentu, kiedy po przemieszaniu ziaren stanie się ona przeźroczysta.

Kiedy ryż jest już dokładnie opłukany, ponownie zalewamy go wodą, a miseczkę przykrywamy ręcznikiem papierowym i odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Dobrze jest jednak moczyć go przez całą noc.

Następnie odcedzamy ziarna i umieszczamy je w garnku, najlepiej takim z podwójnym dnem. Ryż zalewamy wodą i wstawiamy go na duży ogień. Gotujemy przez 3 minuty.

Następnie do ryżu dodajemy przygotowane wcześniej masło i sól. Garnek przykrywamy pokrywką i zostawiamy go na 30 minut do przestygnięcia i połączenia składników.

error: Treść zabezpieczona !!