Ekspres do jogurtu to urządzenie, zyskujące coraz większą popularność.
Nic dziwnego, skoro produkty sklepowe wydają się być całkowicie sztuczne. Jest to z pewnością dobry pomysł na prezent. Domowy jogurt, którego głównym składnikiem jest mleko, można jednak zrobić również w warunkach domowych, wykorzystując w tym celu zwykły rondelek.
Przedstawiony niżej przepis nie jest uniwersalnym sposobem przyrządzenia jogurtu. Jednak dzięki niemu otrzymujemy gęsty, przyjemny i neutralny w smaku deser, który możemy wykorzystać podczas przygotowywania innych posiłków.
Sposób przyrządzenia
Do przyrządzenia jogurtu należy użyć:
- 3 łyżeczek drożdży,
- 5 l mleka.
Aby przygotować jogurt, wystarczy mleko zakupione w sklepie spożywczym, choć oczywiście zdecydowanie lepsze będzie to, które nabyć można u sprawdzonego dostawcy. Mleko w temperaturze pokojowej należy doprowadzić do wrzenia i gotować przez następne 15 minut.
Tak przygotowany napój trzeba przelać do słoików i poczekać, aż ostygnie do 45 stopni. W tym celu warto wykorzystać termometr kuchenny. Do osobnej miski należy zebrać po 1 łyżce mleka z każdego słoika. Kolejnym krokiem jest wrzucenie drożdży do naczynia i wymieszanie tak, aby w pełni się rozpuściły.
Powstałą w ten sposób masę trzeba rozprowadzić równomiernie na wszystkie słoiki. Nie należy ich zakręcać. Wystarczy przykryć ręcznikami papierowymi, a pokrywki nałożyć na wierzch. Całość trzeba przykryć kocem albo ręcznikami i pozostawić na noc w pokojowej temperaturze.
Jogurt będzie gotowy już następnego dnia. Przyrządzony w ten sposób produkt należy przechowywać w lodówce, co uchroni go przed zepsuciem. Domowy jogurt mleczny świetnie komponuje się z muesli lub płatkami owsianymi, spożywanymi na śniadanie. Jego neutralny smak przełamać można przy pomocy miodu lub dżemu.