Jogurt z mleka – idealna alternatywa dla sklepowych produktów

Ekspres do jogurtu to urządzenie, zyskujące coraz większą popularność.

Nic dziwnego, skoro produkty sklepowe wydają się być całkowicie sztuczne. Jest to z pewnością dobry pomysł na prezent. Domowy jogurt, którego głównym składnikiem jest mleko, można jednak zrobić również w warunkach domowych, wykorzystując w tym celu zwykły rondelek.

Przedstawiony niżej przepis nie jest uniwersalnym sposobem przyrządzenia jogurtu. Jednak dzięki niemu otrzymujemy gęsty, przyjemny i neutralny w smaku deser, który możemy wykorzystać podczas przygotowywania innych posiłków.

Sposób przyrządzenia

Do przyrządzenia jogurtu należy użyć:

  • 3 łyżeczek drożdży,
  • 5 l mleka.

Aby przygotować jogurt, wystarczy mleko zakupione w sklepie spożywczym, choć oczywiście zdecydowanie lepsze będzie to, które nabyć można u sprawdzonego dostawcy. Mleko w temperaturze pokojowej należy doprowadzić do wrzenia i gotować przez następne 15 minut.

Tak przygotowany napój trzeba przelać do słoików i poczekać, aż ostygnie do 45 stopni. W tym celu warto wykorzystać termometr kuchenny. Do osobnej miski należy zebrać po 1 łyżce mleka z każdego słoika. Kolejnym krokiem jest wrzucenie drożdży do naczynia i wymieszanie tak, aby w pełni się rozpuściły.

Powstałą w ten sposób masę trzeba rozprowadzić równomiernie na wszystkie słoiki. Nie należy ich zakręcać. Wystarczy przykryć ręcznikami papierowymi, a pokrywki nałożyć na wierzch. Całość trzeba przykryć kocem albo ręcznikami i pozostawić na noc w pokojowej temperaturze.

Jogurt będzie gotowy już następnego dnia. Przyrządzony w ten sposób produkt należy przechowywać w lodówce, co uchroni go przed zepsuciem. Domowy jogurt mleczny świetnie komponuje się z muesli lub płatkami owsianymi, spożywanymi na śniadanie. Jego neutralny smak przełamać można przy pomocy miodu lub dżemu.

Wszystkie dodatki można jednak dodawać dopiero po tym, gdy mleko się zagotuje. Koniecznie wypróbuj przepis i podziel się jego efektami!

error: Treść zabezpieczona !!